PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


  Р
  е
  ч
  н
  и
  к


Acrobat Reader

Безплатен viewer на Adobe за преглеждане и принтиране на документи във формат .PDF. Софтуерът за създаване на такива документи не е безплатен.

Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET)

Една от първите мрежи спонсорирана от DARPA (някога известна под ARPA). Това бе основата, върху която Интернет бе построен.

Adware

Програма, издържаща се от реклами. Не плащате нищо за нея, но при работата си ви показва (поне от време на време) реклами.

Alias

Вид прякор (обикновено кратък и лесен за запомняне), който се отнася до ресурс в дадена мрежа. Тези прякори (наречете ги препратки, или както пожелаете) се използват с цел да не ви се налага да запомняте дългите и трудни имена.

А1рhа-В1еnding

Възможността да бъде определено дадено изображение или точка като солидна, прозрачна или полупрозрачна. Тоба позволява да бъдат създавани компютърни обекти, през които може да се вижда, като стъкло, вода и т.н. Обикновено се използва в игрите, за да станат те по-реалистични. Друго приложение А1рhа-Вlending намира в тримерната графика.

American Standard Code for Information Exchange (ASCII)

Стандартният метод за кодиране на символи като 8-битови последователности от двоични номера, позволяващи максимално 256 символа. Текстовите файлове често са наричани "ASCII файлове".

Anonymous FTP

Чрез използването на думата "anonymous" (анонимен) като име на потребител и вашият e-mail адрес като парола, когато правите логин към даден FTP сайт, можете да подминете местните проверки за сигурност и да придобиете ограничен достъп до публичните файлове на този компютър. Този тип достъп е възможен на повечето FTP сайтове.

Application

Приложение - понякога известно и като клиент, това е програма, осъществяваща определена функция. FTP, Mail, Gopher, Mosaic и Telnet клиентите са най-честите примери за Интернет приложения.

Applet

Чете се аплет. Малка Java програма, която може да бъде вградена в HTML страница. Аплетите се различават от същинските Java приложения по това, че те нямат право да получават достъп до някои ресурси на локалния компютър - например файлове и серийни устройства (модеми, принтери и др.), и им е забранена комуникацията с повечето други компютри из мрежата. Моментното правило е, че аплета може да осъществява връзка през Интернет само с компютъра, от който е бил изпратен този аплет (т.е. със сървъра).

Archive

  • Колекция от файлове, съхранявани на машина, свързана с Интернет. FTP сайтовете са известни като архиви.

  • Резервно копие на данни, запазено на друг носител (отделно от основния). Обикновено тези данни са компресирани.

ASCII

American Standard Code for Information Interchange. Платформено независим стандарт за обмен на текст. ASCII файловете съдържат само букви, цифри и препинателни знаци. Web страниците са ASCII файлове.

AU (.au)

Звуков формат за UNIX. Може да срещнете такива файлове и в Интернет.

Authentication

Автентификация. Това е всеки процес, който проверява, че потребителите са тези, които казват, че са. Когато въведете име и парола, вие сте проверени и имате достъп.

Audio Video Interleave (AVI)

Платформата под Windows за аудио/видео (мултимедиен) файл. Често срещан формат, в който ще намерите в Интернет малки филмчета и видео клипове. Тези файлове обикновено са доста големи и ще ви трябва връзка със скорост 28.8 kbps или по-бърза за да можете да издърпате някое подобно в приемлив период от време. 20 секундно филмче във формат AVI може да е 3 MB голямо и би отнело ок. 15 минути за да го свалите от мрежата. Други типове видео файлове из Интернет са: MOV, MPEG, и ASF.

Назад


Webmaster