PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


  Р
  е
  ч
  н
  и
  к


Macro

Макрос - символ, име или клавиш, който представлява списък с команди, действия или натискания на клавиши. Много програми ви позволяват да създавате макроси, така че можете да въведете един знак или дума за да извършите серия от действия.

Mail Reflector

Пощенски рефлектор. Програма, която разпространява файлове или информация в отговор на определена молба, пратена по електронната поща. Можете да помолите за документи от такава програма чрез изпращане на съобщение с тема "SEND име_на_документа" или подобна команда. Пощенските рефлектори също се ползват за осигуряване на услуги, подобни на FTP за потребители с ограничен достъп до Интернет.

Mailing List

Списък с e-mail адреси, използван за пращане на съобщения към група от хора. Когато се запишете в такъв списък, получавате всички съобщения пратени към този списък.

Musical Instrument Digital Interface (MIDI)

Формат за звуци (често ползван за музика), който не съдържа самите звуци, а тяхното описание. Това позволява те да имат изключително малък обем. Едно музикално произведение от 6 минути може да заема по-малко от 60 KB обем. Вашата аудио карта интерпретира описанието на звука и го изсвирва - точно както един музикант може да изсвири някое произведение на основата на нотите му. MIDI (чете се "миди") може да съдържа звуци от всякакви музикални инструменти, но не и от човешки глас.

Mirror Site

Огледален сайт. Точно копие на даден сайт, разположено на друг сървър. Полезно е, за да се намали натоварването на основният сайт, а освен това по този начин дърпането на файлове се ускорява, ако този огледален сайт е разположен по-близо до вас. Един от сайтовете с много огледални сайтове по цял свят, е Tucows. Той има няколко огледални сайта и в България.

MPEG Third Layer (MP3)

Стандарт за компресия на звуци без забележима загуба в качеството. Позволява звука да бъде с качество на CD при положение, че е компресиран 11 пъти! За възпроизвеждане на звук във формат MP3 е нужен плеър - например WinAMP, Sonique (това са двата най-добри и безплатни), или някой друг подобен. За възпроизвеждане на MP3 е необходим и процесор Pentium 100 MHz или по-мощен с 16 MB RAM, за да слушате MP3 и да вършите нещо друго ще ви трябва по-мощна машина. Плеъри за MP3 съществуват за всяка разпространена операционна система.

Motion Picture Experts Group (MPEG)

Формат за компресиране на видео и / или аудио, не бива да се бърка с Motion-JPEG.

Modem

МОДЕМ всъщност е съкращение от "МОДулатор - ДЕМодулатор", защото това устройство прави със сигнала точно това. Модемът (вътрешен или външен) е хардуерен елемент, който позволява на компютъра са се свързва през телефонната линия с други компютри. Можете освен това да изпращате факсове, както и да правите и други неща, ако модемът ви ги поддържа. За да накарате модема си да заработи, имате нужда от софтуер - Dial-up Networking при Windows.

Moderator

Човек, който управлява регулиран mailing lists, онлайн дискусионен форум или нещо подобно.

Могрhing

Техника за анимация, при която се постига постепенно преминаване от едно изображение към друго. Вероятно сте виждали в някои филми как един обект се трансформира в друг. Точно за това служи тази техника, която естествено не се използва само във филмите.

Mosaic

Графичен браузер за Световната мрежа, който поддържа хипермедиа. Националната асоциация за суперкомпютрите (NCSA - National SuperComputer Association) е създала браузера Mosaic, който бързо станал индустриален стандарт. Все пак, в средата на 90-те Netscape Communications и Microsoft заливат пазара с браузери с по-богати възможности (Netscape Navigator и Internet Explorer), които радикално са предефинирали Мрежата. Терминът "Mosaic" понякога неправилно се използва като синоним на World Wide Web.

Multimedia

Използването на компютрите за да покажат текст, графики, видео, анимация и звук заедно.

Multipurpose Internet Mail Extensions Encoding (MIME Encoding)

MIME е стандартизиран метод за организиране на различни файлови формати. Методът организира файловите формати съгласно MIME типа им. Когато Интернет софтуер (обикновено електронна поща) получава файл от сървър, този сървър дава MIME типа на файла, и така файлът бива декодиран правилно при прехвърлянето му към вашия компютър.

Назад


Webmaster