PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


  Р
  е
  ч
  н
  и
  к


Packet

Термин, използван за единица информация изпращана по дадена мрежа. Когато изпратите или поискате дадена информация, тя бива разделенена на пакети, които се срещат отново в крайната точка и биват събрани в едно.

Packet Internet Gopher (PING)

Най-простият начин да проверите или засечете времето на отговора на дадена Интернет връзка. PING поисква отговор от даден Интернет хост и чака отговор (PONG). Когато изпращате PING до даден адрес, вие получавате отговор казващ ви колко секунди е отнело за да бъде направена връзката. PING клиенти съществуват за повечето платформи, или вие можете да използвате UNIX или Windows 9x промпта за да извикате PING командата директно.

Password Authentication Protocol (PAP)

Един от многото начини за проверка, които могат да бъдат използвани при свързване към даден ISP. PAP ви позволява да влезете автоматично, без да се налага да използвате терминален прозорец, където да напишете вашето потребителско име и парола. Едно предупреждение за PAP: паролите са изпратени към вашият ISP като прост текст, което значи че няма защита ако някой "подслушва" вашата връзка.

Point-to-Point Protocol (PPP)

Протокол, който осигурява метод за изпращане на пакети през point-to-point линкове. PPP е един от най-популярните методи за dial-up свързване към Интернет, тъй като ви позволява да използвате и други стандартни протоколи (като IPX, TCP/IP) чрез стандартна телефонна връзка, но също така може да бъде използван за LAN свръзки.

Post Office Protocol (POP)

Протокол предназначен да позволява на потребители поотделно да четат mail от даден сървър. Има три версии: POP, POP 2 и POP3. Когато email е изпратен към вас, той бива съхраняван на сървъра докато бъде проверен от вас. Веднъж като се идентифицирате, POP е използван да прехвърли email-а от сървъра към вашата пощенска кутия на вашата машина.

Posting

Изпращането на дадена статия към Usenet група или поставянето на съобщение на даден BBS.

Postmaster

Човекът, с който можете да се свържете на даден сайт за да питате за информация относно сайта или да се оплачете от поведението на някой от потребителите.

РRОМ (Pгоgrammable Read-Only Memory)

Чип, в който можете да запишете еднократно дадена информация и впоследствие тя може да бъде само четена.

Protocol

Най-просто казано, езикът използван между компютрите с цел да им помогне да обменят информация. По-технично, това е общоприет формат на съобщенията и правилата, които два компютъра трябва да спазват за да обменят тези съобщения. Протоколите могат да описват детайлите на ниско ниво при машина-към-машина връзки ( като например, редът в който битовете и байтовете трябва да бъдат изпращани по дадена връзка ) или обмен на високо ниво между програми за разпределение (начинът, по който две програми прехвърлят файл по Интернет).

Назад


Webmaster