PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


  Р
  е
  ч
  н
  и
  к


WAV

Форматът за съхраняване на звук във файлове създаден заедно от Microsoft и IBM. Поддръжката на WAV файловете е вградена в Windows 95 и следващите версии, правейки форматът .WAV де факто стандарт за звук на персоналните компютри. WAV звуковите файлове завършват с разширение .wav и могат да се проиграват в почти всички Windows програми, които поддържат звук. При качеството на звук от CD (стерео и 44.1 KHz), 1 минута звук в .wav файл заема близо 2.5 MB обем.

White Pages

Бази данни, съдържащи email адреси, телефонни номера и пощенски адреси на Интернет потребители. Можете да потърсите в Internet White Pages за да намерите информация за отделни потребители.

WHOIS

Интернет програма (свързана с Finger и White Pages), позволяваща ви да въведете Интернет величина (като домейни, мрежи и хостове) и показва информация като името на компанията на човек, адрес, телефонен номер и email адрес.

WHQL (Windows Hardware Quality Labs)

Лабораториите на Microsoft, в които се изпробват нови продукти за съвместимост с Windows. Ако даден продукт премине успешно тестовете, той бива сертифициран от Microsoft. Това значи, че продуктът е напълно съвместим, и не би трябвало да имате проблеми с него.

Wide Area Information Service (WAIS)

Предоставяна информационна услуга и търсеща машина, която позволява въвеждане на естествен (човешки) език и индексирано търсене. Много програми за търсене на Web ползват WAIS машина.

Winsocks

Замества "Windows Sockets." Winsocks е набор спецификации / стандарти за програмистите, създаващи TCP/IP приложения за употреба с Windows.

Wireless

Безжично. Безжичните комуникации се осъществяват чрез различни видове вълни - най-често радиовълни, но за определени задачи се ползват инфрачервени вълни (такова е и дистанционното на телевизора ви).

World Wide Web

"Web" е колекция от онлайн документи поместени на Интернет сървъри по света. Концепцията на Web е създадена от откривателите в CERN в Швейцария. Web документите са написани или "кодирани" в HTML. За да имате достъп до тези документи трябва да ползвате Web браузер, като Netscape Navigator, Internet Explorer, Opera или Mosaic. Когато тези браузери достигат (или удрят) страница, сървърът ползва HyperText Transfer Protocol (HTTP) за да изпрати документът до вашият компютър.

Worm

Думата означава червей. Компютърна програма, която се репродуцира и сама се разпространява. Докато вирусите са проектиране да създават проблеми на локална система и се разпространяват през зареждащите сектори на дисковете и дискетите и през файловете, червеите са проектирани да се разпространяват в мрежови среди. Мрежовите червеи били дефинирани първоначално от Shoch & Hupp от Xerox в ACM Communications (март 1982). Най-известният (или неизвестен) червей бил Интернет червеят от ноември 1988. Той успешно се разпространил на над 6 000 системи през Интернет.

WYSIWYG (What You See Is What You Get)

Този термин означава, че виждате на екрана точно това, което ще получите, ако отпечатите документа. Това включва същите шрифтове, графики и цветове (стига принтерът ви да е цветен).

Назад


Webmaster