PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Хардуер

 

Duron vs. Celeron - кой е новият King of the hill

Отдавна се каня да напиша за Duron, но винаги изниква нещо, което да ми попречи. И така, вече от екзотика (по времето, когато си го купих) днес Duron e просто поредният нов процесор, фирмите оферират конфигурации с него, но все още ми се струва, че той не е напълно познат на обикновения потребител, който не прекарва дни в ровене на специализираните списания, докато се убеди, че това или онова е по-добро. В тази статия ще се опитам да представя резултата от цялото това ровене, събран на едно място и изчистен от излишни неща.

Най-напред поглед към Celeron. Както може би повечето от вас знаят, Celeron е олекотена версия на основния процесор на Intel - Pentium. Най-първите Celeron-и, които днес вече не могат да се намерят, работеха на честоти 266 и 300 MHz, 66 MHz FSB и нямаха L2 кеш. Какво е това L1 и L2 кеш - това е специализирана памет, която ускорява работата на процесора. L1 кеш-а е вграден в самия процесор, а L2 може и да е вграден или отделно, но при всички положения не е част от самия CPU. Какво е FSB - това е скоростта, с която дънната платка “разговаря” с процесора или паметта. Скоростта на процесора се получава, като се умножи тази базова скорост (FSB) с някакво число (множител) - 4*66=266 или 4.5*66=300. И така, тези ранни Celeron-и бяха доста слаби, но имаха едно предимство - лесния и успешен “overclock”, “преускоряване” или “издуване” - възможността им да работят на по-висока честота от обявената. Тези процесори обаче не се разпространиха много, а днес е невъзможно да бъде закупен нов, така че няма да се спирам повече на тях.

След това се появи усъвършенстван модел, който имаше 128Kb L2 кеш, при това работеща на честотата на процесора - ако той е 300 и тя работи на 300, за разлика от Pentium 2, който има повече L2 кеш, но тя работи на 1/2 от честотата. Това е модела който повечето от нас възприемат като “нормален” Celeron, с честоти от 300 до 533 MHz; той също така работи на 66MHz FSB (за разлика от Pentium 2, при когото числото е 100MHz). И накрая, с появата на Pentium III се появи и новия вариант на Celeron - често наричан “Celeron 2”. Няма много разлики с предния модел, освен че започва от 533MHz (така наречения модел 533A) и нагоре (всички Celeron-и с честота над 533 са от последния модел) и разбира се има структурни подобрения, тъй като е на основата на Pentium III.

И двата последни модела Celeron запазват възможността си за overclock. Не е невъзможно те да бъдат преускорени от 66MHz FSB до 100MHz FSB - което при един и същи множител (при тези процесори няма възможност за промяна на множителя, а само на честотата с която работи дънната платка) дава прилично увеличение в скоростта: 6*66=400, 6*100=600. Има случаи когато такива процесори са пускани и на повече от 100MHz, но с допълнително охлаждане или промяна на волтажа на процесора (а промяната на волтажа е пътя към изгаряне :)). При всички положения колкото повече нараства базовата честота на процесора, толкова по-малко може да се преускори той - от 400 би могло да се постигне 600, но от 600 не може 900 (освен със споменатите допълнителни средства).

По времето на “нормалния” Celeron фирмата AMD - конкурент на Intel, продаваше своите модели K6/2 и K6 III, които бяха по-слаби процесори, но също и по-евтини, и не можеха да достигнат положението на Intel. Задуха обаче “вятърът на промяната” и на пазара се появи Duron. Също както и Celeron, Duron e олекотена версия на флагмана на AMD - Athlon. Но “олекотяването” е по-малко и резултатът е блестящ - за първи път в историята си Intel се оказа в позицията на догонващ.

снимка 1 (от www.anandtech.com)

Duron работи на честоти от 600MHz нагоре, с 200MHz FSB, като физически честотата е 100MHz, но данните между процесора и дъното се обменят със скорост 200MHz. Честотата на процесора се получава пак като се умножи число по скоростта (физическата): 6*100=600. Duron има повече L1 кеш, но по-малко L2 - сумарно обаче той превъзхожда Celeron: 192 срещу 160Kb. Освен това кеша на Duron e с по- ефективна организация, но пък L2 кеша на Celeron 2 може да поеме повече данни наведнъж (256bit спрямо 64bit). Трябва да се спомене и подновения модул на Duron (част от процесора) за работа с плаваща запетая - той е по-добър от този на Intel и далеч по-добър от тези в K6/2 и K6 III. Какво се получава когато “теглим чертата”:

Процесор

Цена

Процесор

Цена

Duron - 600MHz

58

CELERON 600A

80

Duron - 650MHz

61

CELERON 667A

90

Duron - 700MHz

74

CELERON 700A

95

Цените са на фирма Лидер, от 15.11.2000 г. В момента когато четете тази статия те вече няма да са актуални, но може да проверите какво е положението на www.leadert.com.

Както се вижда от таблицата, в ценово отношение AMD много сериозно превъзхождат Intel и тази тенденция изглежда ще се запази и за в бъдеще. Що се отнася до производителността - отново лидер е Duron - тук само като пример ще сравня Celeron 667 и Duron 650, за повече информация може да погледнете на Tom's hardware

 

Тест 1

Тест 2

Тест 3

Тест 4

Тест 5

Duron 650

27,5

131,0

108,4

80,2

79,47

Celeron 667

25,4

127,0

81,8

73,2

62,88

Данните са от списание Gamers’ Workshop, м. септември 2000 г.

  • Тест 1 - Content Creation Winstone 2000

  • Тест 2 - SYSMark 2000

  • Тест 3 - Quake 3 640x480x16 “Normal”

  • Тест 4 - Quake 3 1024x768x32 “Normal”

  • Тест 5 - SPECviewperf Avadvs-03

Надмощието на Duron e очевидно. В тест 3, който за мен е най-важен (защото при тази разделителна способност най-натоварен е процесора, а 3D игрите са доста тежко приложение), разликата е повече от 20 процента!!!

Оставям за най-накрая още едно предимство на Duron - по-успешния овърклок. Нещо нормално е да се пусне Duron 600 на 800MHz, случва се и на 900, а съм чувал и хвалби, че е достигната границата от 1000MHz!! Това е нещо за което не можете да мечтаете при Celeron. Защо това е така - при Duron е възможно не само да вдигате базовата честота (FSB), но и множителя - затова се постигат резултати, които няма как да се получат със Celeron, чийто множител е непроменим.

В заключение - място за колебание няма. Ако си заслужава да купите нещо, то това е Duron.

Конфигурация с Duron

Преди около 2-3 месеца бях събрал пари за нов компютър. Бях достигнал до извода, че Duron е единственото правилно решение за мен - нов, бърз, по-евтин от конкуриращия го Celeron. Исках да си взема модел на 700 MHz, за да съм уверен в успешния оверклок, а и защото когато човек купува нов компютър е добре да вземе максимума за парите си. Спрях се на дъно ASUS A7V - то и в момента е едно от най-добрите, предлагащо множество екстри - вграден ATA 100 контролер, AGP 4x поддръжка и не на последно място възможност за промяна на множителя на процесора (внимание! има дъна ASUS A7V при които тази възможност липсва - питайте изрично!). Комбинацията наистина се оказа добра, но трябваше да си подсигуря хубав радиатор за охлаждане на процесора - препоръчвам ви да си купите такъв проектиран специално за Socket A (така се казва слота, на който се поставя процесора), за да сте сигурни в охлаждането. Идеалният случай е нещо от вида на снимката вдясно.

снимка 2 (от www.anandtech.com)

Моят прилича на този, макар и да не е същия, така че не връщайте вашия, ако няма 100 % съответствие :). Внимавайте при монтажа, има хора които са успели да си повредят процесора при монтажа на радиатора - отчупили са парченце от самия чип, което е възможно защото той стърчи над керамичната пластина. В диска към дъното A7V има една програмка, която ви позволява да следите до каква температура се нагрява вашият процесор. Максималната темпуратура, която може да се достигне е 90 градуса според AMD, аз обаче ви препоръчвам да се стремите към 60. Ако ги надминавате, значи нещо не е наред и трябва да взимате мерки, защото сега е студен сезон, но през лятото ще стане доста по-топло. Затова - или по добър радиатор / вентилатор, или допълнителен вентилатор. Възможно е видеокартата ви да генерира доста топлина - ако няма вентилатор върху нея - сложете, също оставете един слот под нея свободен, за да може да циркулира въздуха. Тук се сещам, че трябва да спомена и няколко думи за кутията. Трябва ви минимум Middle Tower, от AMD препоръчват и по-голяма. Ако сте с малка кутия, тя ще е задръстена с кабели и платки и няма да има добро охлаждане, ако няма добро охлаждане компютърът ви може да “увисва”, да не говорим, че няма да можете да преускорите процесора. Друго важно нещо е захранването - има модели, при които въздуха се засмуква отдолу, което позволява топлината да се извежда навън по-ефективно. Препоръчителната мощност е 250 W (аз си взех такова, искам да съм сигурен, че има мощност и за записвачка, и за допълнителни вентилатори, и за мощна видеокарта).

И за финал ще ви опиша как да “отключите” процесора си, така че не само да променяте честотата, но и множителят му (ако дъното ви го поддържа). Първите модели бяха фабрично отключени, но много скоро започнаха да произвеждат само заключени.

Eто я и разликата между двата модела. Ако сложите вашия процесор така, както е показан той на снимка 1, близо до горния десен ъгъл ще видите означението L1 и тези метални “лентички”. Ако “лентичките” са прекъснати, това означава, че не можете да променяте множителя. Ако са цели - късметлия сте, имате от фабрично отключените Duron-и. Предполагам вече се сещате как да преодолеем проблема - просто трябва да съединим прекъснатите контакти и готово. Не е задължително това да се прави с поялник :), най-лесно е с молив - графита също е проводник, нали? Взимате добре изострен молив и съединявате вертикално металните връхчета, като внимавате обаче да не съедините “накръст”. Ако нещо объркате с гума и клечка за зъби може да възстановите положението.

снимка 3 (от www.dansdata.com)

Успех!

Ноември 2000 г.

Назад


Webmaster