PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Хардуер

 

Как да направим DVD-то си "region free"

Всеки, който притежава DVD устройство, произведено след 1-ви януари 2000 г. (както и някои по-стари модели), се е сблъскал със понятието "заключен регион" на устройството. Някои модели DVD-та поддържат софтуерна смяна на региона до 5 пъти посредством софтуера за гледане на DVD филми или DVD Genie, след което не помага нищо, включително и форматиране на харддиска и преинсталиране на ОС.

Тази вградена защита се нарича "Regional Protection Scheme" (RPC) и работи на ниво фирмуер (firmware). Фирмуера е управляващ софтуер (програма) на устройството, който е записан в (софтуерно) препрограмируем Flash ROM, който може да се осъвременява (флешва) със съответна специализирана програма и има за цел коригиране на грешки във управляващия софтуер и/или подобряване на ефективността му. Според RPC-схемата устройствата се делят на два типа, а именно:

  • RPC1 = Устройства, които са "Region-Free" (без проверка на регионалният код), "отключени".

  • RPC2 = Устройства, които са "Region-Locked" (с проверка на регионалния код), "заключени".

Единственото средство за изключване на ограничението в RPC-схемата е използването на кръпка (patch) за фирмуера. Кръпката е специфично "парче" софтуер, написан за специфичен модел DVD устройство и за разлика от оригиналното предназначение на фирмуера служи за изключване на проверката на регионалния код, вследствие на което съответното заключено (RPC2) устройство се превръща в отключено (RPC1) такова. Естествено всяка кръпка е предназначена за специфичен модел DVD устройство и е невъзможно да се реализира глобална такава, която да изключва тази защита за всички устройства на хардуерно ниво, и точно в това е трудността при реализацията и. Операцията естествено не е никак лесна, нужни са добри познания (и разбиране на принципите) на съответния хардуер и много добри умения в програмирането. Нещо повече - непрекъснато се появяват нови модели DVD устройства, а и не са много програмистите със съответните способности, които имат достъп до тези устройства. От това логично следва, че не за всеки модел DVD устройство е написана съответната кръпка и при покупка на такова трябва да проявите предвидливост. Преди това проверете дали съответния модел е RPC1 (което е най-добрият вариант), в противен случай проверете дали има съответната кръпка за модела, който искате да купите.

Както стана ясно по-горе, не всички DVD устройства (специално по-старите модели) са заключени (RPC2) , при отключените (RPC1) не е нужна такава кръпка. Обърнете внимание обаче, че новите модели обикновено са заключени (RPC2).

Как да проверим RPC-състоянието на дадено DVD устройство (ако вече не сте били "приятно" изненадани) ще ви обясня по-долу. Тази процедура се използва и след прилагането на кръпката, за да се види дали устройството е успешно отключено.

Първото нещо, което трябва да направите е да свалите от мрежата инструмента Drive Info, който ще позволи да "попитате" хардуера на DVD устройството за RPC-състоянието му. Преди да стартирате Drive Info се убедете, че в устройството има "region-specific" DVD диск. След стартирането на програмата и въпроса за избор на DVD устройство (ako имате повече от едно DVD и/или CD устройства) ще бъдете информирани за RPC-състоянието:

RPC1 (Region Free)

RPC2 (Region Locked)

Както можете да видите устройството в ляво е RPC1 (Region Free), докато устройсвото вдясно е RPC2 (Region Locked) . Вижда се. че RPC2 устройството е настроено на регион 1 и позволява още 4 смени на региона, след извършването на които устройството ще се заключи на последният настроен регион. След коректното прилагане на RPC1 кръпката вашето устройство трябва да изглежда като това в ляво. Ако това не е така кръпката не е приложена коректно. Внимателно четете инструкциите, придружаващи обикновено тези кръпки и при точното им изпълняване няма да има засечки.

Кръпки за фирмуера можете да намерите на този или този адрес, поради причините, които изтъкнах по-горе трябва да се поразтърсите за специфична кръпка за модела DVD устройство, което притежавате. Добри резултати в търсенето могат да се постигнат и чрез ползването на Google или друга търсачка с търсене на словосъчетание като "The Firmware Page" или специфичен фирмуер.


Тази статия представлява преводен материал в по-голямата си част и е изцяло с образователна цел.. Авторът й (респ. преводачът и сайтът) не носи отговорност за каквито и да било (морални, физически, софтуерни, хардуерни, мийтуерни и т.н.) щети, нанесени пряко или косвено от / чрез употребата на информацията в този документ. Т.е., правейки с помощта на информацията в този документ, вие носите цялата отговорност за действията си. Авторът също така не приема упреци, а само предложения, поздравителни картички и най-вече финансови инжекции ... ;-)

9.07.2001 г.
А.Петров

Назад


Webmaster