PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Проблеми и решения

Въпрос:

Иска ми се да направя така, че да имам две операционни системи – едната за сериозна работа, а друга за експерементиране. Така ако се срине тази за опити, да мога да работя спокойно. Има ли програма, с която може да стане това? Мисля си едната ОС да бъде Win XP, а другата 98 или Ме.

Отговор:

Тази комбинация е най-лесната, няма да трябва допълнителна програма. При 9x/ME (или каквото и да е, спокойно може NT/2000/XP) и NT/2000/XP като втора OS принципът е следния:

  1. Качвате 9x (или която изберете) като първа OS

  2. На втория дял на диска качвате втората OS. За разлика от 9x, NT-базираните системи си имат собствен boot manager, което позволява много лесно да бъдат добавени като допълнителни системи, т.е. след като инсталацията й на втория дял (никога на същия и още по-малко на същия и в същата директория, може да се получат конфликти), ще се създаде едно boot меню, което можете да управлявате както ръчно, така и от NT/2000/XP (което от тях е), да избирате OS по подразбиране, да настройвате времето за изчакване на отговор от потребителя и т.н.

Така двете системи ще са абсолютно независими една от друга. Е, ако форматирате C:, ще се наложи да възстановявате зареждащите сектори, но едва ли ще го направите случайно.

Сега още 2 съвета:

  • най-добре данните да са на отделен от всички OS дял. Дано не ви се случи да изпитате на гърба си причината

  • можете да направите един съвсем малък дял C:, на който да са само зареждащите файлове, на D: да ти е 98, и на E: - XP. F: може да е за данните, а G: да бъде CD-ROM-а. Това ще осигури по-добра производителност, макар да е малко по-сложно като решение.

Назад


Webmaster