PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Софтуер

 

Перфектният бележник

Screenshot-овете са в умален размер.
За да ги видите ясно в пълен размер, кликнете върху тях, и те ще се отворят в нов прозорец.

Колко хвърчащи листчета по бюрото са ви нужни, за да работите организирано? Колко дребни бележки записвате като отделни файлове на работния си екран, защото така е най-бързо?

Твърде често всякакви дреболии се записват в отделни документи (най-често файлове на MS Word), пазят се продължително време – обикновено доста по-дълго от необходимото (може случайно да потрябват), и – което е най-лошото – организацията им е ужасна. Поради големия си брой тези бележки обикновено са разпределени в повече от една директория, и нарастващият им брой често е обратнопропорционален на ползата от тях.

Ето защо един софтуерен бележник с куп възможности може да ви спести куп неудобства с йерархична подредба на бележките. Именно такава програма ще ви представя сега, и нейното име е

NoteKeeper

Notekeeper - интерфейс. Кликнете, за да видите картинката в пълен размер Актуалната в момента версия е 0.9.2, и можете да я изтеглите от www.tolon.co.uk/downloads/notekeeper/notekeeper-0.9-install.exe (1.31 MB). Това обаче не бива да ви притеснява (може би сте чували за неписаното правило, според което потребителите трябва да избягват версия 1.x на програмите, тъй като първите версии по принцип са нестабилни). NoteKeeper се разработва от Алекс Патерсън от 1997 г. насам, и е една наистина стабилна и качествена програма.

Ще започна с лиценза, тъй като той е от немалко значение тук в България. Програмата е безплатна за лична и некомерсиална употреба. Системните изисквания са минимални – скромните 2.5 MB място на харддиска и кой да е Windows от 95 насам.

NoteKeeper е система за управление на информацията. Казано по друг начин, програмата представлява един голям бележник, в който йерархично да събирате различни неща – и всички те се съхраняват в един общ файл. Едно от предимствата на това решение е, че така имате възможност да търсите определен текст едновременно във всички записи или само в определена част от тях. Йерархичната структура се постига с възможността за създаване на виртуални папки в работния файл. В тези папки можете да помествате както други папки (точно както е и файловата структура на харддисковете), така и различни записи. Самите записи могат да бъдат както текстове, така и графики. Възможностите тук са широки. Разполагате с пълнофункционален текстови редактор, позволяващ форматиране (ляво, дясно, центрирано и двустранно подравняване; удебеляване, накланяне и подчертаване на текста; bullets за съставяне на списъци; управление на отстъпите; оцветяване и цветно подчертаване на текста). При всички тези възможности изниква въпросът “Самоцелно ли е направено това?”. Не е.

Поддръжка на външни формати

NoteKeeper има отлични възможности за импортиране и експортиране, при което форматирането се запазва. Форматите, с които може да работи, са:

 • Форматиран текст (Rich Text Format - *.rtf)

 • Неформатиран текст (Plain Text - *.txt)

 • HTML (*.htm, *.html, *.htx)

 • Word документи (*.doc) – поддържа форматите на Word 6.0/95, 97 и 2000

 • WordPerfect документи (*.doc) – поддържат се форматите на 5.x версиите

 При импортиране поддръжката включва и файловете на:

 • Lotus 1-2-3 (*.wk1, *.wk3, *.wk4)

 • MS Excel (*.xls, *.xlw)

 • Windows Write (*.wri)

 • Word 6.0/95 за Macintosh

 • WordPerfect 6.x

 • има и опция за извличане на достъпния текст от какъвто и да е файл.

Както отбелязахме, записите могат да са не само текстови, а и графики. Изображенията се вмъкват (а също и измъкват, но не по свое усмотрение) като отделни обекти, наравно със самите бележки. В таблицата по-долу можете да видите възможностите, с които разполагате:

Импортиране:

 • GIF (*.gif)

 • JPEG (*.jpg, *.jpeg, *.jif)

 • Macintosh PICT (*.pct)

 • Portable Graymap (*.pgm)

 • Portable Network Graphics (*.png)

 • Tagged Image Format (*.tif, *.tiff)

 • Truevision Targa (*.tga)

 • Windows & OS/2 Bitmap (*.bmp)

 • Zsoft Paintbrush (*.pcx)

Експортиране:

 • JPEG (*.jpg, *.jpeg, *.jif)

 • Portable Network Graphics (*.png)

 • Tagged Image Format (*.tif, *.tiff)

 • Windows & OS/2 Bitmap (*.bmp)

Може би сте леко разочаровани от липсата на възможност за експортиране на GIF – един толкова популярен формат. Причината е в лицензните ограничения и таксите, които разработчиците на графичен софтуер с поддръжка на GIF трябва да плащат. Със своя свободен лиценз, подобрена компресия и възможност за работа с до 48-битов цвят, PNG е наследникът на GIF в днешно време. За повече информация по темата можете да разгледате статията ми за този формат.

Друга полезна възможност е да импортирате какъвто и да е файл. Тогава той се вмъква като двоични данни в работния файл, и можете да го експортирате като такъв, когато това е необходимо. Така можете даже и да скриете файлове, които не трябва да съществуват самостоятелно!

Как да бъдем още по-организирани?

Notekeeper - интерфейс. Кликнете, за да видите картинката в пълен размерРазгледаните дотук възможности превръщат NoteKeeper в един склад за бележки, документи и изображения. Ако искаме само това обаче, обикновеното трупане на различни файлове в различни директории щеше да е напълно достатъчно. Ето защо в програмата са предвидени и някои средства, с помощта на които ще можете да работите още по-ефективно. Става дума за т.нар. Bookmarks и списъка със задачи. Какво представляват те?

Когато натрупате твърде голям брой бележки и графики, дори и те да са добре организирани във виртуални папки, подреждането им няма да ви помогне особено, ако трябва много бързо да стигнете до определен елемент. Bookmarks представляват маркери, също както листчетата, които си поставяте на определено място в някоя книга, за да не се налага да търсите определена страница. Когато искате да отбележите с Bookmark някой елемент, трябва просто да кликнете с десния бутон на мишката върху него, и да изберете командата “Add to Bookmarks”. Това ще постави в списъка с Bookmarks връзка към отбелязания от вас елемент, и двойното кликване върху този маркер ще отвори елемента – където и да е той.Notekeeper - интерфейс. Кликнете, за да видите картинката в пълен размер

Списъкът със задачи е друг полезен модул, с който да се справите с множество задачи за кратко време

Notekeeper - интерфейс. Кликнете, за да видите картинката в пълен размерЗа какво става дума? Много от бележките, които си оставяте, са свързани с неща, които трябва да се свършат. Някои от тези неща са по-спешни, други могат да почакат. Списъкът със задачи ви позволява да добавяте задачи за вършене, като всяка от тези задачи може да бъде асоциирана с определена бележка / графика, която сте записали по-рано. По този начин, избирайки елемент, с дясно кликване върху него и посочване върху Tasks подменюто, можете да създадете нова задача, свързана с този елемент, да го асоциирате с вече съществуваща задача, или пък да премахнете връзката между него и определена задача (Remove Task Association). Съответно, също както и при маркерите, можете да отворите елемента, свързан със задачата. За целта кликнете върху съответната задача с десния бутон, и изберете “Open Attached Node”. Notekeeper - интерфейс. Кликнете, за да видите картинката в пълен размер Разбира се, при създаването на нова задача, трябва да напишете и малко информация за нея – име на самата задача, дата, приоритет (колко спешна е) и – ако сметнете за необходимо – няколко думи във връзка със задачата. Толкова, от колкото имате нужда. Отваряйки дума за приоритета трябва да отбележим различните нива на спешност на задачите, а именно:

 • Спешни (Urgent)

 • С висок приоритет (High)

 • Нормални (Normal)

 • С нисък приоритет (Low)

 • Задачи “за свободното време” (Idle)

В списъка задачите се означават и с различен цвят, съответстващ на приоритета им – от ярко червено за спешните през обикновено черно за нормалните до бледосиво за нещата за вършене през свободното време. Както може да се предположи, подреждането на задачите може да бъде не само по име или дата, а и по приоритет, за да бъдат най-спешните неща най-отгоре в списъка ви.

Търсенето винаги е било необходима и полезна функция. В NoteKeeper също разполагате с него. Можете да търсите както в самите бележки, така и да търсите за определен елемент. Ако забелязвате нюанса, ще попитате защо вече не става дума за бележки, а за елементи като цяло. На всеки елемент – независимо от вида му (с изключение на папките, естествено) – могат да му бъдат присвоявани ключови думи. Така, когато търсите някой елемент (“Find in Nodes” в менютата Edit и Tree), можете да извършвате търсене за определен текст в името на елемента, в съдържанието му, и/или сред ключовите думи.

Как изглежда всичко това накуп?

Notekeeper - интерфейс. Кликнете, за да видите картинката в пълен размерОписахме основните възможности на програмата. Интерфейсът й е добре разпределен в няколко основни панела. Директно под лентата с менютата са лентите с инструменти, а под тях – панелите за различните задачи. Основната работна площ е заета от левия (състоящ се от 2 страници, съответно за самата структура и за маркерите, сочещи към елементи в структурата) и десния (за съдържанието) блок на отворения файл-бележник. Под тях е списъкът със задачите. Вдясно от всичко това е панелът за помощна информация. Ако искате да разширите работната си площ, можете да изключите полетата на помощната информация и списъка задачи.

Няколко допълнителни екстри

Също както по легендарните телевизионни реклами, и ние можем да кажем “Това не е всичко”. Ако разгледате опциите на програмата, ще видите нещо интересно – възможност за проверка на правописа на повече от един език. Сред възможностите за момента липсва български език, но на сайта на производителя можете да намерите достатъчно други модули. Ето ги, заедно с адресите, от които можете да ги изтеглите:

Модул за език URL Обем (KB)
Английски www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-english.exe 632
Френски www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-french.exe 357
Италиански www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-italian.exe 171
Испански www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-spanish.exe 250
Шведски www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-swedish.exe 140
Холандски www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-dutch.exe 503
Датски www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-danish.exe 423
Финландски www.tolon.co.uk/downloads/spellx/spellx-dic-finnish.exe 324

Липсата на български речник може да породи у вас въпроса дали програмата изобщо работи с български език. Отговорът е твърдо да, при правилно настроена система няма никакви проблеми с кирилицата. Не е нужно – всъщност не е и препоръчително – да ползвате програми за кирилизация на Windows (не говоря за добавяне единствено на фонетична клавиатурна подредба), тъй като вградената кирилица обезпечава безпроблемна работа. Ключовите думи също могат да бъдат на кирилица. При проблеми с кирилицата в програмата трябва да настроите системата си. Информация за това можете да прочетете в:

Тъй като при повече записани данни е възможно файловете да се раздуят твърде много, програмата се грижи и за това, като компресира данните. Разбира се, това леко забавя работата, но не прекалено. Приятна работа с перфектния бележник NoteKeeper! 

Назад


Webmaster