PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Уроци:

Комуникации

 

Електронната поща и макро вирусите

Голямото разпространение на макро вируси напоследък става все по-осезаемо. Голямото разпространение на макро вируси напоследък става все по-осезаемо. В ерата на Интернет - мрежата, която свързва повечето компютри по света, един вирус може да засегне и порази стотици и дори много хиляди компютри за невероятно малко време - от порядъка на няколко часа. Пример за макро вирус, който се разпространява по пощата, бе скандално известният "I love you" вирус, който успя "да се справи" с няколко министерства и други големи организации по света. Пресата постоянно съобщава за нови и нови завоевания на вирусите.

Болшинството макро вируси се разпространяват от или във файлове, прикачени към електронна поща. За да се стартират без вие да разберете, те често използват пропуски в сигурността на съответната програма за четене на електронна поща - най-често те нападат успешно Microsoft Outlook. Тъй като всички тези програми се изпълняват на вашия компютър, то той е уязвим. Не само това - застрашени са и всички, чиито адреси са във вашата адресна книга. Някои макро вируси прочитат адресите на тези, с които си пишете, и им изпращат писмо съдържащо копие на вируса, с което на практика заразяват и тях. Вие и вашите приятели обаче няма за какво да се страхувате, ако използвате която и да е уеб базирана електронна поща - такива вируси не могат да се активират в средата на уеб интерфейса и съответно нито могат да ви причинят вреда, нито могат да застрашат вашите познати. Ако използвате уеб базирана електронна поща като Mail.BG, вероятността да се заразите с такъв вирус става минимална, понеже съответвият софтуер за четене на електронна поща не се изпълнява на вашия компютър.

Друг често срещан начин да се заразите с макро вирус е да получите прикачен файл, който е заразен. Вирусите в тези файлове представляват програма, която се изпълнява от софтуера за съответната им обработка. Заради проблемите с кирилицата, в България много често срещана практика (за съжаление), е текстът, вместо да е написан в самото писмо, където му е мястото, да се намира в прикачен файл на Microsoft Word. Този вид файлове обаче, са тези, за които са написани най-много вируси и съответно са най-често срещаните заразоносители. Когато отворите заразен файл на Microsoft Word (файловете, най-често нападани от макро вируси), Word ще изпълни инструкциите, съдържащи се във файла. Те могат да причинят какво ли не - от повреда в друг текстов файл, до повреда на софтуера на системата.

Тук mail.bG може да ви дойде на помощ с услуга, която не се среща на други места. Тава е възможността за преглеждане на съдържанието на прикачени файлове без да се налага отварянето им на клиентския компютър (за целта, когато сте отворили писмото, което съдържа съответния документ кликнете върху името на файла, чието съдържание искате да видите). Самата система на Mail.BG е така устроена, че не може да бъде заразена от макро вируси. Вашият компютър също е в безопасност, освен ако не свалите и след това отворите на него заразен файл. Освен че ви осигурява повишена сигурност, тази услуга ви спестява и времето за сваляне на файла в случаите, когато просто искате да прочетете съдържанието му.

Друг вид вируси са тези, които се съдържат в прикачени изпълними файлове. Те са най опасни, понеже са потенциално най-разрушителни. Изпълними файлове са тези с разширение .EXE, .COM, .VBS и т.н. Ако използвате уеб базирана електронна поща опасността да се заразите с такъв вирус намалява, понеже няма възможност заразеният файл да бъде активиран без вие да го направите. Препоръчително е обаче да не стартирате такива файлове, дори и да вярвате на изпращача, защото самият той не може да бъде сигурен в това, че те не са заразени. 

Колкото и хипотетична да изглежда опасността от заразяване с вирус е реална. Не само за вас, но и за всички с които си кореспондирате е по-добре да вземете превантивни мерки още сега. Вирусът е някъде там :о).

Назад


Webmaster