PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Уроци:

Сигурност

 

Какво да направя ако открия вирусна инфекция?


  1. Не се панирайте. Често пъти обхванати от паниката може да допуснете грешки и да причините по-големи щети от колкото самият вирус би причинил. Веднага рестартирайте компютъра и заредете от ГАРАНТИРАНО ЧИСТА СИСТЕМНА ДИСКЕТА, ЗАЩИТЕНА СРЕЩУ ЗАПИС. Когато рестартирате използвайте бутона - Reset! Не използвайте комбинацията: CTRL-ALT-DEL защото повечето вируси са способни да издържат удара и остават в паметта! Ако няма бутон Reset изключете компютъра и го включете отново.

  2. Стартирайте антивирусна програма за да откриете вирусите и заразените файлове. Най-добре използвайте няколко програми от различни производители което би ви осигурило по-пълно засичане на заразените файлове и вируса (вирусите) които са ги заразили.

  3. Изтрийте всички заразени файлове и ги възстановете от архив. Проверете дали настройките във вашият BIOS не са разбъркани от вируса. Някой вируси променят настройките на BIOS-а така че да се прескачат флопитата ви. Ако настройките са разбъркани ги възстановете. Други вируси просто разбъркват настройките на вашият BIOS за да не може въобще да стартирате компютъра. Други вируси се записват в BIOS-а на вашият компютър и се зареждат с данните за компютъра. Препоръчително е да изтривате всичките заразените файлове защото няма гаранция че изчистването на файла (ако е възможно) е отстранило тялото и кода на вируса изцяло и коректно и има възможност "изчистеният" файл да се зарази отново. Това може да се случи когато вирусният код не е правилно или напълно премахнат. Кода може да се саморегенерира и да пресъздаде вируса и да презарази отново целият компютър или мрежа. Винаги възстановявайте файловете от архив след като заразените файлове са изтрити. Това е много добра предпазна мярка срещу вируси. Когато е засечена инфекция веднага преформатирайте всички ваши дискети които са масово използвани от BIOS-а на вашият компютър ако тази опция е включена (някои стари BIOS-и нямат директно записана настройваща програма на самия чип и ползват специални дискети на които е записана настройващата програма - става дума точно за тези дискети). Това ще ви предпази от повторно заразяване. Вирусът създава множество свой копия върху дискетата - заразява я. Ако тези дискети се използват повторно преди да се преформатират ще се разпространи заразата отново. Преди да стартирате коя да е антивирусна програма трябва да рестартирате от ГАРАНТИРАНО ЧИСТА системна дискета, която ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕНА СРЕЩУ ЗАПИС. Програмите които ще се стартират срещу вирусите трябва да са на същата системна дискета от която е заредено. Не мислете, че положението е неспасяемо при BIOS вирусите, въпреки че след всяко изчистване всичко пак се заразява. Премахването на такъв вирус не е препоръчително в домашни условия и е желателно само като крайна мярка. Ето и как става това. Стартирайте BIOS и внимателно препишете всички ваши настройки. Сваля се от дънната платка батерийката захранваща BIOS и се сваля и BIOS чипa за около 1 минута - достатъчна да се изтрият променливите на опциите на BIOS и самия вирус. После по обратен ред върнете на местата обратно първо BIOS чипа и после батерийката. Включете компютъра и възстановете обратно настройките които старателно преписахте в началото.

  4. Добра идея е при Windows 9x да използвате сканиране от Safe mode защото тогава се зарежда само Windows в минимален режим и ако има вируси те няма да се заредят освен ако не са заразили win.com файла

Ако вируса се разпространява по E-Mail, то тогава препишете всичките си адреси в тефтерче, и ги изтрийте от адресната книга, после спрете Интернет връзката, откачете телефония кабел от модема, и следвайте горните точки в тази глава.

Като крайна мярка може да се използва една нелоша идея. Свържете се с ваш познат компютърен специалист или напреднал потребител. Убедете се, че той има инсталирана и редовно актуализирана антивирусна програма. Прикачете заразения диск като подчинено устройство и пуснете антивирусната програма. Но ако вашия познат е по-напреднал от вас, нека той свърши тази работа - рискът нещо да се обърка е по-малък. За да не заразите и другия компютър, не стартирайте и не отваряйте никакви документи от заразения харддиск, а работете само с антивирусната програма.

Назад


Webmaster