PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Уроци:

Сигурност

 

Как бих могъл да се предпазя от вируси?


Умен и много важен въпрос. Ако не използвате никакви дискети и мрежа, няма опасност от вируси. Ако BIOS-а на вашият компютър позволява да промените пътя на зареждане на ДОС или друга операционна система (среда) първо "С:" и после "А:", променете го. Това ще премахне някои рискове от заразяване.

Ако във вашият BIOS има опция: "HD boot sector virus protection" или подобна - зависи от версията и производителя на BIOS включете я.

Тази опция осигурява защита на най-важната част от вашият харддиск от вирусна инфекция. Още един начин за защита от вируси е да си записватe всички документи и таблици без макроси. Това намалява риска от макро вируси. Друг съвет - използвайте резидентни защити и програми за да предпазите RAM от вируси. Ако вашият компютър е свързан в мрежа то тогава тези съвети са задължителни за изпълнение защото не се знае има ли заразен компютър в мрежата! Ако ползвате "MS-Word" чрез E-mail то тогава Използвайте резидентни антивирусни програми и не ги изключвайте, за да повишите скоростта на системата си. Проверете дали са включени опциите за вирусна проверка на файлове и програми, при отварянето/стартирането им, ако не са - включете ги.

Купувайте си програми с блокове за самотестване и самовъзстановяване срещу вируси!

Консултирайте се със специалист вирусолог за това какви антивирусни програми да използвате в зависимост от ресурсите и каква функция изпълнява вашия компютър. Най-добре е да се обърнете към националната лаборатория по компютърна вирусология на телефон: 97-333-98

Хитра преграда за макровируси може да бъде и Normal.Dot който често е жертва на макровируси ако въведете в модул наречен AUTOEXEC следния макрос:

Sub Main()
'
'AutoExec.Main Macro
'Macro created 06/13/1999 by Christian Alexandrov
'
Options.VirusProtection = True
Options.ConfirmConvertions = True
Options.SaveNormalPrompt = True
Msg Box "Security Options Active"
End Sub

Рестартирайте компютъра и стартирайте Word. При зареждането на Word автоматично се включват защитите и се показва прозорец в който е изведено съобщението: Security Options Active. Ако вие или вирус премахнете тези опции то те ще се включат автоматично от макроса. Не пропускайте да си свалите от Интернет антивирусна програма за защита от Макровируси "Word 97 Vulnerability Patch" от Microsoft.com/Security/Bulletins/MS99-002.asp. Обновявайте тази програма редовно! Защитете файла Normal.Dot с парола това става като изберете: Tools, Macro, Visual Basic Editor и щракнете normal. От там изберете Tools, Lock Project for Viewing и въведете два пъти паролата. Върнете се в Word и го рестартирайте. След рестартирането паролата ще се включи. Сега затвърдете взетите мерки като Промените атрибутите на Normal.dot да са Read-Only (Само за четене). Има и начин да защитите BIOS от заразяване Ще трябва да намерите указанията към дънната ви платка и да проследите картата на джъмперите отговарящи за BIOS. Намерете джъмпера който защитава BIOS срещу записване. Обикновено той е изключен. Включете го. Ако имате Flash BIOS то тогава го сменете. Ако чипа не е в гнездо а е припоен директно за дънната платка тогава сменете дънната платка. Това важи за само за дънни платки на Intel с по-голямата част от чипсет комплекти включително и 430ТХ чипсет.

Тези мерки няма ли да забавят работата на компютъра? Да тези мерки ще забавят работата на компютъра но едва ли ще е забележимо за вас ако имате мощна конфигурация. С тези мерки обаче получавате надеждна защита срещу инцидентно инфектиране.

ВНИМАНИЕ:

НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО: НЕ СТАРТИРАЙТЕ ПРОИЗВОЛНО ФАЙЛОВЕ АКО НЕ СТЕ СИГУРНИ КОЙ ВИ ГИ Е ДАЛ ИЛИ ПРАТИЛ И ЗА КОИТО НЕ СТЕ СИГУРНИ КАК И ОТ КЪДЕ НЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ НА КОМПЮТЪРА ВИ. АКО ПОЛУЧИТЕ НЕОЧАКВАНО ФАЙЛ ПО-ДОБРЕ ГО ОТКАЖЕТЕ - ТАКА ВНЕЗАПНО СЕ ПОЛУЧАВАТ СЪМНИТЕЛНИ ФАЙЛОВЕ - ЗАРАЗЕНИ ФАЙЛОВЕ ИЛИ ВИРУСИ. ВИРУСА I LOVE YOU ИМА СВОЙ МУТАЦИИ ЗА САМОРАЗПРАЩАНЕ В IRC ЧРЕЗ ФАЙЛА "MY_PICTURE.*.VBS" КЪДЕТО ЗВЕЗДИЧКАТА ЗНАЧИ ВСИЧКИ УЯЗВИМИ ГРАФИЧНИ ФАЙЛОВЕ КОИТО I LOVE YOU НАПАДА.

ВНИМАНИЕ:

НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ ВЗЕМАЙТЕ НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ И НЕ ЗАРЕЖДАЙТЕ ОТ ДИСКЕТИ КОИТО СА ВИ ПРОДАДЕНИ ГОТОВИ ОТ УЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ ИЛИ СА ВИ ДАДЕНИ ГОТОВИ ОТ НЯКОИ "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ"!!! ТЕЗИ ДИСКЕТИ СЕ ВОДЯТ ЗА СЪМНИТЕЛНИ И МОГАТ ДА СА ЗАРАЗЕНИ С КОВАРНИ ВИРУСИ!!! 

Най-важната стъпка е: Направете архив на данните ви преди да започнете работа. Колкото повече архиви имате толкова по-добре. Другото което е много важно е следното: Винаги когато получите някакъв софтуер го проверете за вируси преди да го приложите в употреба! Независимо дали това са драйвери или програми. Така намалявате още повече риска от заразяване. Вече най-новите антивирусни програми се грижат за това да няма вирусна инфекция, но все повече нови вируси успешно правят байпас на защитите поставени от всички програми независимо колко нови и колко мощни са те и какви опции за борба с вируси предлагат. Най-важното в борбата с вирусите е вашето собствено внимание срещу вируси! По-добре е да използвате антивирусните програми като мощно средство за подпомагане на борбата, а не за основно оръжие. Повече от 60% от заразяванията се дължат на грешки в работата на оператора или предоверявяне в антивирусните програми! Изисквайте и документация за произхода на софтуера който купувате. Ако не ви бъде предоставена такава силно препоръчително е да откажете софтуера.

НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ВИРУСИТЕ МУТИРАТ!!!!!! КАТО ПРИМЕР ЩЕ ДАМ ВИРУСА " I LOVE YOU" КОЙТО МУТИРА МНОГО БЪРЗО И ЗА ТРИ ДНИ СЕ ПОЯВИХА 29 НЕГОВИ МУТАЦИИ!!!

Винаги си актуализирайте вирусните дефиниции колкото се може по-редовно. Какви антивирусни програми да използвам? Да наистина важен въпрос. Аз препоръчвам следните програми:

Norton Antivirus - symantec.com

MacAfee Antivirus - mcfee.com

AVP Gold - avp.com

AVP - avp.com

F-prot - datafellows.com

F-secure - F-secure.com

Innoculate antivirus - cai.com

Iris Antivirus

Panda antivirus platinium

ThunderByte Antivirus

Назад


Webmaster