PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Уроци:

Сигурност

 

Как се разпространяват компютърните вируси?


Ето един интересен и важен въпрос. Вирусите се разпространяват чрез всички начини за предаване на информация използвани в компютърната техника: oптични кабели, мрежи, дискети, в някой случай CD, игри драйвери, операционни среди, среди за програмиране, драйверни програми, транслиращи програми, всякакви файлове (особено MS Excel таблици и MS Word документи), архивирани пакети, модеми, Интернет, оптични кабели, рядко на CD-ROM и CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, често по e-mail, IRC и ICQ както и по WAP. Засега има само един вирус който се разпространява по WAP и това е вируса Timofonica, но това е само предупредителен сигнал, че не е далеч времето за масирани заразявания по WAP ако не се вземат необходимите мерки бързо и навреме! Други разпространители са заразени антивирусни програми и всички останали средства за трансфер на информация!

БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНИ КОГАТО КУПУВАТЕ ИЛИ ВЗЕМАТЕ СОФТУЕР. ВИНАГИ ГО ПРОВЕРЯВАЙТЕ ЗА ВИРУСИ ПРЕДИ ДА ГО ИЗПОЛЗВАТЕ. Вирусите правят от свой копия на заразеното устройство като се самозаписват в програмите или в системните файлове зада може да се изпълняват при всяко стартиране програмата или на компютъра.

Желателно е да проверявате току-що купения софтуер дори ако е директно от фирмата производител а ако вземате софтуер от други места тогава сканирането е задължително.

Назад


Webmaster