PC Help

 Към заглавната страница на PC HelpТърсене


Уроци:

Сигурност

 

Кратки бележки


Много от компютърните потребители мислят, че могат да се предпазят 100 % от вируси след като имат една или две резидентни програми в паметта и като проверяват редовно за вируси всеки нов софтуер. Нека се поясня. Това е чудесна мярка, но често тези хора нямат актуалните версии или са с неподходящ софтуер което е голяма грешка. Често масовия потребител си лепва някой вирус в инкубационен период, когато вируса е неуловим за по-старите, но е уловим за новите антивирусни програми. След внезапното си активиране, вируса вече може да се улови и може би да се изчисти, но той вече е успял да съсипе порядъчно количество файлове. Честно казано, бил съм свидетел на това как няколко часа след пускането на версия на дадена програма излиза нова. Това са единични случаи, но броят на вирусите расте главоломно. Ето защо актуализациите вече не са веднъж на няколко месеца а са всеки месец ако не и по-често. Често пъти мутирали вируси лесно заблуждават дори най-новите и най-добрите програми. Евристичният анализ е все по-надежден. При стандартното сканиране липсващите от базата данни вируси са неуловими докато евристичния анализ анализира файловете и при най-малко съмнение съответно предупреждава потребителя. Ако евристичния анализ съобщи за вирус или подобно предупреждение бъде дадено то отнесете се с внимание към него. То не е шега а сериозно предупреждение за съществуваща или потенциална опасност от вируси или дори вирусна инфекция с познат или непознат вирус. Често пъти напреднали компютърни потребители и системни администратори подценяват проблема и чак след като вирус съсипе порядъчно количество информация бива обръщано подобаващо внимание на проблема като потребителите са готови да дадат всичко само тази подценена в началото опасна напаст (вируса) да бъде премахнат а скъпоценната информация възстановена. Други администратори пък създават силно защитени от проникване мрежи и разчитат на някой Firewall да ги пази от проникване в мрежата и от вируси. СЪВСЕМ НЕ!!! Огнената стена само казва от къде и как се е появил файла на компютъра а не проверява какво има във файла. Малко са системните администратори които имат добра защита срещу вируси а още по-малък е броя на системните администратори които настройват антивирусната им защита на всичките им компютри в мрежата автоматически да изтриват заразените файлове с цел да се предпазят другите компютри в мрежите. Последните са взели възможно най-правилното решение.

В резюме искам да кажа че не трябва да подценявате вирусите и че колкото по- известна е дадена операционна среда толкова вирусите за нея са повече. Вирусите за MS-DOS/Winows са повече от 52 000, но за Linux, Unix, OS/2 вирусите са рядко срещана неприятна екзотика. Искам също да допълня че антивирусните програми за сега са единственото оръжие за борба с вирусите но ще бъде добре вие също да сте на щрек за вируси. Така вие увеличавате ефекта на антивирусните програми. Бих желал да ви кажа също че БЕЗРАЗБОРНОТО копиране / инсталиране / прехвърляне / Download на игри, програми, файлове (особено .COM, .EXE, (.DOC, .DOT - документите на MS Word)), драйвери, таблици, и на какъвто и да било друг софтуер крие опасност от вируси или макровируси. Също така не стартирайте безразборно всякакви файлове и най-вече файлове които ви се виждат съмнителни или не знаете със сигурност кой ви ги е изпратил или не знаете от къде и как са попаднали на вашия компютър. Малко са хората които обръщат нужното внимание на този проблем. За това точно вирусите са толкова разпространени сега. Ако се замисли човек ще стигне до извода че проблема с вирусите реално е много голям. Около 60% от заразяванията с вируси се дължат на човешка грешка при оперирането или на голямо предоверяване на антивирусните програми които често са стари или неподходящи или се ползват с неподходящи опции! Знаете ли че ако се огледаме около нас ще видим доста интересни неща. Случи ми се да обикалям по пл. Славейков да си търся учебник по обща микробиология (студент съм 2-ра година спец. ЕООС в Лесотехнически университет) когато случайно една от многото сергии с пиратски софтуер ми грабна окото. Спрях се и огледах каталозите. На едно от местата забелязах две заглавия от вида на Hacker's software и The ultimate Hacker collection където половината от съдържанието на дисковете е от вида на Virus creating toolkit, Virus constructor set, а най-лошото е, че тези дискове се предлагат свободно на смешни цени от около 10$. Нужно ли е да споменавам че с такъв софтуер могат да се произвеждат вируси в невероятни количества и че улесненият интерфейс на тези програми позволява свръх лесното създаване на вируси от всеки потребител НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА ПРОГРАМИРА ИЛИ НЕ. Реших да си купя такъв диск и да тествам съдържанието му. Намерих две приложения за създаване на вируси. Пуснах ги и реших да направя тестова колекция. Работата бе невероятно лесна. Вие само отговаряте на въпроси, и приложението само създава кода на езика Turbo Assembler. Невероятно лесно е, а злонамерени псевдохакери ще си играят на кой какви вируси е правил. Може и дори този софтуер да се разпространява между приятелчета и подобни. Трудно ми беше да се реша да публикувам този текст защото той може да бъде използван злонамерено.

Затова искам да кажа следното:

ПУБЛИКУВАХ ТОЗИ ТЕКСТ С ЦЕЛ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПО-СТРОГИ МЕРКИ ЗА КОНТРОЛ НА СОФТУЕРА. ОТКАЗВАМ ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ АКО ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ЦЕЛИ РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ КОИТО ЦЕЛЯТ ПОДОБРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА КОНТРОЛА НАД СЕРГИИТЕ И МАСИТЕ ПО СЛАВЕЙКОВ ПРОДАВАЩИ ТОНОВЕ НЕЛЕГАЛЕН СОФТУЕР. ГОТОВ СЪМ ДА ПРЕДОСТАВЯ ЗАКУПЕНИЯ ОТ СЛАВЕЙКОВ СОФТУЕР ЗА АНАЛИЗ НА СТЕПЕНТА НА ОПАСНОСТ И ВЗЕМАНЕТО НА КОНКРЕТНИ МЕРКИ СРЕЩУ ТОВА. ЯСНИ СА АКЦИИТЕ КОИТО САМО СТРЯСКАТ ПРОДАВАЧИТЕ НА СОФТУЕР И СЕ КРИЯТ ДОКАТО ШУМОТЕВИЦАТА НЕ ОТМИНЕ. ПОСЛЕ ВСИЧКО СЕ НАРЕЖДА ПО СТАРО МУ. Е ЗАЩО ЛИ НЯКОЙ НЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА ТОВА? ИМА ЛИ ДОСТАТЪЧНО СЪВЕСТНИ ХОРА? ЯВНО НЕ. ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е НА ТОВА НИВО.

Назад


Webmaster